Utbilda sig till veterinär

Posted on

I Sverige är vi många som har ett eller flera husdjur och behandlar dem som om det vore en fullvärdig familjemedlem. Djuret får ofta som de vill och de är ofta inte sena att utnyttja det, oavsett om det är lite goda rester från maten eller den bästa platsen i soffan.

Man ska dock alltid tänka på att försäkra sina husdjur då veterinärvården i Sverige är väldigt dyr. För att få ditt husdjur försäkrat, måste du först bege dig till veterinären för en hälsokontroll. Svaren på hälsokontrollen skickar du sedan till försäkringsbolaget för bedömning. Om något skulle hända ditt husdjur, och du står utan försäkring kan beloppen uppgå till rena fantasisummor som en medelinkomsttagare inte är i närheten av att ha råd med.

Då många har en så stark kärlek till djur, är veterinär ett drömyrke för många redan när man är liten. Det är dock en väldigt hård konkurrens om platserna och det krävs att man lägger ner mycket tid för att uppnå bra studieresultat, för att sedan kanske börja ett deltidsjobb som veterinär i Stockholm. Men trägen vinner, och om man verkligen bestämmer sig för att förverkliga sin dröm så lyckas man i slutändan. Ha i åtanke att studietiden för en komplett veterinärutbildning är på hela fem och ett halvt år, så det gäller att man är säker på vad man vill bli om man ska lägga ner så mycket tid av sitt liv på studier.

När man slutligen lyckats utbilda sig till veterinär kan det vara bra att välja en inriktning. Den vanligaste, och det som de flesta arbetar med, är djursjukvård. Även här kan man välja om man vill rikta in sig på stora djur som hästar eller om man vill arbeta med smådjur som hundar och katter. Det är ett intressant och lärorikt arbete som självklart även kan innefatta jobbiga stunder. Men att se glädjen i en hunds ögon när den är frisk och blir hämtad av sin husse eller matte är svår att slå.

Det finns även andra intressanta inriktningar inom veterinärbranschen, till exempel kan man arbeta med forskning och därmed se till att bidra till utvecklingen av allt från botande av sjukdomar, behandlingsmetoder och redskap som kan underlätta det dagliga arbetet på ett djursjukhus eller på en veterinärklinik.

Man kan även jobba med utbildning eller som laboratoriearbete. Det senare inkluderar bland annat att analysera olika typer av prover.

Det är ju dock som veterinär inom den ordinarie djurvården som de flesta drömmer om att arbeta. Det är ju trots allt djuren man fysiskt vill träffa och hjälpa. Om du bestämmer dig för att studera till veterinär så är det, oavsett inriktning, ett viktigt och betydelsefullt arbete du kommer utföra under dina arbetstimmar.