Det finns flera veterinärutbildningar både i Sverige och utomlands. Det gör att man som studerande har större chans att få läsa den utbildning man verkligen vill. Oavsett om man vill läsa i Sverige eller utanför måste man vara medveten om att det ofta är mycket högt söktryck till just denna typ av utbildningar. Dessutom krävs det bra betyg för att kunna bli antagen och man måste också ha gått vissa kurser på gymnasiet eller komvux för att uppfylla de behörigheter som gäller för att få gå utbildningen. Om man har gjort detta är det enkelt att ansöka till utbildningen. Det gäller sedan att hänga med i kursen. Om man har gått utbildningar till djurvårdare eller liknande har man ofta förtur till veterinärutbildningen.
Att läsa till veterinär
Det är ganska tufft att läsa till veterinär, oavsett var man väljer att gå sin utbildning. Under utbildningen får man vanligen varva teori och praktik. Den praktik man utför kan till exempel göras vid djursjukhuset på Sveriges lantbruksuniversitet eller vid en annan veterinärklinik man har kontakt med. Under utbildningen får man lära sig mycket om flera olika djur och man får också lära sig vilka vanliga sjukdomar de kan ha. Man får till exempel möjlighet att specialisera sig på ett område, till exempel hundar, katter eller större djur som hästar och kor. Beroende på vilka djur man helst vill arbeta med är det ofta en fördel att utföra praktiken bland just dessa djur. Då kan man testa på att man verkligen klarar arbetsuppgifterna och de djur man vill arbeta med. Det är ofta en sak om att gilla djuren och läsa om de i teorin men en helt annan sak att arbeta med dem.
Hur ansöker man till veterinärhögskolan?
Det är ganska svårt att komma in på veterinärhögskolan. Man måste ha bra meriter och betyg från tidigare utbildning. Det kan löna sig att ha ett bra betyd på Högskoleprovet. Detta är ett prov som skrivs två gånger per år och om man vill lära sig mer om detta prov har Hpguiden mycket intressant information som kan ge en studerande fördelar. Om man vill komma in på denna utbildning är det också bra om man har läst naturinriktade kurser på gymnasiet. Hos vissa veterinärutbildningar är detta ett krav. Om man då redan gått ut gymnasiet kan det bli ett krav att läsa upp ämnen som kemi och naturkunskap. Detta kan ofta göras på komvux. Dock får man sämre möjligheter att komma in på högskolan med den typen av utbildning då man som studerande hamnar i en annan kvot.