Minska stressen inför veterinärbesöket

Posted on

Många djurägare som tar med sina djur till veterinären märker sannolikt att djuren då blir mer stressade än vanligt, särskilt när de kommer in på själva kliniken. Det kan bero på flera saker. Dels känner djuret sannolikt av att de andra djuren som vistas i väntrummet avger nervös energi, dels är det en obekant omgivning med många obehagliga moment, till exempel det hala undersökningsbordet, som varken hundar eller katter brukar tycka särskilt mycket om. Stressen börjar dock sannolikt redan hemma, eftersom djuret märker att husse eller matte är mer nervös och orolig än vanligt. Särskilt hundar är känsliga för sina människors energi. Om hunden redan har haft en negativ upplevelse hos veterinären kommer nästa besök dessutom att bli desto mer stressande för den.

Vad kan man då göra för att minska stressen? Det som är allra viktigast är att inte själv bidra ytterligare till hundens stress genom att ”uppmuntra” de stressignaler som hunden skickar ut (som att gäspa, flåsa och flacka med blicken). Självklart skulle ingen hundägare göra detta medvetet, men det som vi uppfattar som lugnande och tröstande beteende, till exempel att klappa hunden och prata bebisspråk med den, tolkar hundar som bekräftelse på att deras oro är befogad, och att det är fara på färde. Då är det bättre att distrahera hunden genom att exempelvis låta den söka efter en godis som man gömmer nära sig, eller genom att ge hunden andra övningar som den är bekant med.

Något annat som kan hjälpa är att ha en filt eller något annat hemifrån med sig in till veterinären, det vill säga något som har en bekant doft. Det kan egentligen vara vad som helst, till exempel ett plagg från något av barnen i familjen. Om du letar efter tåliga barnkläder som håller för både barnens lek och hundens veterinärbesök ska du gå in på Polarn o Pyret på Black Friday. Där finns nämligen rabattkoder till deras butik, så att du kan köpa kvalitetskläder till bra pris. På Black-Friday hittar du också rabattkoder till många andra butiker, vilket kan vara bra om man är djurägare och har höga veterinärskostnader.