Hur mår ditt husdjur?

Posted on

Alla hund- eller kattägare har sannolikt flera gånger känt sig frustrerade över att deras djur inte kan prata, och berätta hur de mår och om något inte står rätt till. Tyvärr kan djuren inte kommunicera detta på samma sätt som vi människor. Därför måste djurägare istället lära sig att känna igen andra tecken på att ens hund eller katt inte mår bra, och titta på de aspekter av djurens utseende som indikerar deras hälsotillstånd.

Den kanske tydligaste indikationen man som djurägare kan få att allt inte är som det ska med hundens eller kattens hälsa är att aptiten sinar. Detta gäller särskilt hundar – katter är generellt mer kräsna när det gäller maten än hundar. En hund som inte äter är dock ett tydligt varningstecken på att den upplever någon form av obehag. Om problemet kvarstår under flera dagar kan det därför vara en bra idé att kontakta en veterinär – särskilt om hunden går ner i vikt.

För både hundar och katter är pälsen ett annat bra sätt att hålla koll på sitt husdjurs hälsa. På en välmående hund är pälsen mjuk och glansig (undantaget strävhåriga hundar och raser med speciell päls, som puli). Det betyder att hunden får tillräckligt av vitamin E och mineraler. Om man istället märker av att hunden har klåda, mjäll eller glanslös päls kan det betyda att något är fel, till exempel att man behöver förändra kosten. Även människor kan åtgärda problem med sin ”päls” på samma sätt, till exempel genom att äta Priorin för att få starkare och friskare hår. För katter är skötseln av pälsen en viktig rutin, vilket bland annat yttrar sig genom att de tvättar pälsen. Tvättningen är dock även ett sätt för katten att lugna sig, varför man ska se upp för överdrivet tvättande, som till och med kan leda till att de tappar pälsen fläckvis. Detta kan vara ett tecken på att katten är stressad eller har ont.

Ett annat tecken på att hunden eller katten inte mår bra är att djuret visar mer slöhet än normalt. Hundar ska visserligen sova 12-18 timmar per dygn, men under tiden de är vakna bör de vara pigga och alerta, och redo för promenader och lite lek. Lek är även normalt beteende för katter som mår bra. Om djuret bara vill ligga ned och måste trugas för att gå ut och gå eller för att leka finns risk för att hunden eller katten lider av en depression eller har ont någonstans. Om man misstänker att det rör sig om just smärta ska man vara uppmärksam på hur djuret rör sig när det väl är uppe och går; om djuret haltar eller undviker att lägga tyngd på ett visst ben är det en tydlig indikation på att något är fel, och att det är dags att åka till veterinären. Hundar kan också visa sin smärta genom förändrat humör och beteende; de kan bli aggressiva och lättirriterade, och till exempel morra eller nafsa i situationer då de annars brukar vara glada. Genom att lära känna sin hund eller katt kan man med andra ord tidigt upptäcka de tecken som tyder på att djuret inte mår bra.