När ska man åka till veterinär?

Posted on

Som djurägare kan det ibland vara svårt att veta när ens husdjur är så dåligt att man ska åka in till en veterinär. Det är ju inte ovanligt att djur blir dåliga i magen eller ömma i en trampdyna, vilket inte är så allvarligt att det kräver ett veterinärbesök. Men när passerar man gränsen för vad som är normalt och inte så allvarligt, och det som kräver veterinärvård?

Svaret ser självklart olika ut från situation till situation, och beror på vilken åkomma djuret har drabbats av. En generell regel att följa är dock att man ska åka in med sitt husdjur om man har en dålig magkänsla eller känner sig orolig. Det är alltid bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite, då det kanske visar sig vara något allvarligt den gång man väljer att inte åka till veterinären. Man kan också ställa sig frågan vad man hade gjort om ens barn hade uppvisat samma symptom som djuret – hade man åkt in till en läkare då? Om svaret är ja bör man i alla fall överväga att åka till en veterinär.

Känner man sig väldigt osäker kan man alltid ringa en veterinär för att fråga om råd. Även om ens lokala veterinärmottagning inte är öppen, har djursjukhusen öppet dygnet runt och kan svara på frågor.

Om man får rådet att stanna hemma, men ändå känner sig orolig, kan det vara skönt att låta sitt husdjur sova nära en för att kunna ha uppsikt över det. Då kan det vara en god idé att investera i en bra madrass, som en Tempur-bäddmadrass, som formar sig efter kroppen. Vanliga madrasser kan nämligen ha svårt att anpassa sig till den ökade vikt som en hund eller ett annat djur i sängen innebär, medan en Tempur-madrass formar sig efter kroppen (eller kropparna) och ger stöd, även om ytterligare en vikt ligger på den.