Se upp för farliga vardagsgifter för husdjur

Posted on

En vanlig anledning till att djurägare uppsöker veterinär är förgiftningar. Det här är ett problem eftersom vi har mat och ämnen i vår vardag som är ofarliga för människor men farliga för våra hundar eller katter. Det kan handla om att en katt eller hund fått i sig giftiga växter, lök, russin, choklad eller Alvedon vilket får husse eller matte att rusa till akuten. Förgiftningar visar sig inte förrän efter ett antal timmar. Kontakta veterinär omedelbart vid misstanke att ditt husdjur blivit förgiftat b.

Symtom

Symtomen för förgiftning kan vara svåra att upptäcka. Förutom att de börjar visa sig först efter flera timmar är dom ibland även diffusa. Många gånger visar symtomen sig genom att ditt djur är trött, får feber, är hängig, får bleka slemhinnor eller vägrar att äta. De akuta symtomen kan vara diarré, kräkningar och snabb andning.

Ren matplats

Att en hund eller katt inte vill äta behöver inte vara symtom på förgiftning. Det finns många anledningar till minskad aptit varav den vanligaste är att dom inte gillar maten. Exempelvis katter är väldigt renliga djur och behöver rena och fräscha vatten- och matskålar när de äter. Ett bra råd när du skaffar en ny fin matskål för din katt är att skålen är lätt att hålla ren. Hos Zoo.se finns ett brett urval av olika matskålar samt vattenskålar för katt av bra kvaliet och till bra pris. Du kan välja mellan snygga, smarta samt praktiska skålar av rostfritt stål, keramik, plast, melamin eller färgglada kombinationsskålar. Dessutom finns det både tunga samt halk- och spillfria skålar för din katt.

Behandling

Hur ett djur behandlas av veterinären beror på förgiftningens art. Många gånger försöker veterinären få ut ämnet som ditt djur ätit genom kräkning och sedan ge dropp (för att spola rent). Ibland ges aktivt kol genom vätska eller tabletter. Om förgiftningen är kraftig kommer ditt husdjur att skrivas in för behandling och observation.