Att skaffa djur

Posted on

 

Ett husdjur skänker en otrolig glädje och gemenskap och kan göra den mest olyckliga människan hel igen. Men att skaffa djur är ett stort beslut, oavsett djurslag, och kunskap och ansvar är två viktiga hörnstenar.

Det är viktigt att läsa på ordentligt om det djurslag som man vill ta hem i god tid innan man får djuret. Tänk på att man är skyldig att följa lagarna till punkt och pricka för att inte riskera böter eller klagomål eller rent av förbud för fortsatt djurinnehav.

Har du råd?

Ett djur kostar mycket pengar och kräver också bra försäkringar, oavsett om det gäller nötkreatur eller hundar. Blir djuret sjukt måste man uppsöka veterinär och dessutom tillkommer vaccinationer och kontroller som är obligatoriska. Ska man resa utomlands med djuret krävs både pass, hälsokontroll med intyg samt ID-märkning som i och för sig skall utföras när djuret är ungt. Att ta sig en titt på ekonomin är alltså det första man bör göra.

Ska du bedriva avel?

Om man funderar på att starta kennel eller avelsverksamhet är det ännu striktare regler som gäller. Då måste man registrera sig och avkomman och följa rasstandarden mycket noga som organisationerna för varje djurslag har satt upp.