Att vara veterinär för smådjur respektive hästar och produktionsdjur

Posted on

När man ska välja inriktning kan det ibland vara svårt att bestämma sig och det kan tänkas att man behöver ta sig en rejäl funderare. Trots det väljer en stor del av alla nyexaminerade veterinärer att specialisera sig på husdjur som exempelvis hund eller katt, marsvin och annat smått som hoppar och krälar.

Veterinäryrket är ett brett yrkesområde och innefattar många olika arbetsuppgifter. De flesta veterinärer idag väljer att specialisera sig på smådjur eller hästar. Det kan bero på att man tycker om att umgås med djur dagligen och brinna för att hjälpa sjuka djur till ett bättre liv. Ingen dag är heller den andra lik och man träffar dessutom många människor och får stor erfarenhet även ur den aspekten. Att vara veterinär innebär en stor kärlek till djuren och att ofta vilja vara så nära dem som möjligt, och då passar det naturligtvis bra att öppna djurvårdsklinik eller arbeta på djursjukhus.

I och med att travsporten är så populär i Sverige, är också hästveterinär inom hästsport ett intressant yrke. Där kan man även kombinera passion för sporten samtidigt som man får ta hand om de ståtliga stona och hingstarna och se till att avel och vård bedrivs korrekt.

Att se till att lantbrukarna inte bryter mot några lagar samt att skötsel, avel och utfodring går rätt till är något som folk mer och mer berörs av. I Sverige har vi strikta lagar om djurskydd och omvårdnad och när det ekologiska tänkandet blir en mer central punkt i människors liv, behövs det vetgiriga och kämpande själar för att se till att djuren på gårdarna inte lider. Därför är detta en inriktning på uppgång i Veterinärutbildningen som fler veterinärer nu vill arbeta för. Att se djur lida eller bemötas på ett dåligt sätt, river upp många känslor hos folk idag.