Veterinärer och vilda djur

Posted on
En varg i snö

Det finns vissa veterinärer som är specialiserade på att ta hand om vilda djur. Till skillnad från tama, sällskapsdjur är vilda djur ibland svåra att handskas med eftersom de är rädda för människor. Man blir därför tränad så att man ska kunna handskas med vilda djur och hur man handskas med särskilda verktyg för vilda djur. Eftersom dessa kan ha smittor som inte våra sällskapsdjur är vana vid gäller det alltid att ha kolla på hygien och säkerhet. Bitsäkra handskar, hårnät och munskydd är självklara åtgärder som dessa måste ha.

Om man vill skydda sina egna djur från attacker av vilddjur så kan man sätta upp ett bra stängsel kring hage eller trädgård. Genom att borra ett hål i marken så kan man se till att stolparna sitter djupt och stabilt i marken. med en jordborr går jobbet snabbt , alternativt måste man gräva och då kan det bli lite ostabilt. Tänk på att det handlar om djurens säkerhet och att det kan vara värt att spendera lite extra pengar på bra kvalitet och trygghet. Anlita en expert om du själv inte vet exakt hur man gör.

En varg i snö

Vargar i Sverige är ett hot för våra boskap samt i vissa fall även för våra sällskapsdjur. I somliga fall, väldigt ovanligt men det händer, ses vargar så långt söderut som i Skåne. Det här är såklart högst ovanligt och när det händer brukar polisen gå ut med om man får eller inte får döda vargen om man ser den.

När vilda djur möter tama djur

Om en hund möter en varg så kan det uppstå problem även om hunden i sin natur inte är aggressiv. Det finns teorier om att man ska uppfostra sina hundar som om de vore vargvalpar då de fungerar på samma sätt. Men om de skulle mötas så är dessvärre hunden ett enkelt byte även om de är så lika arter. Det beror på att hunden inte vuxit upp med att behöva försvara sig på samma sätt som vargen.

Liten fågel på en pinne

Vilda djur som blir påkörda eller skadade i naturen kan få hjälp om man kontaktar en veterinär. I vissa fall kanske det räcker med att man ringer till polisen, medan i andra fall när djuret är väldigt litet så kan man linda in dem i en handduk och ta med dem till veterinären själv.

Om man kör på ett vilt djur i skogen så måste man rapportera detta annars kan man bli dömd som brottsling, och det är det inte värt när man enkelt bara kan ringa 112 och rapportera. En man blev dömd efter att inte rapporterat vid en olycka. Det ses då som en smitning och man riskerar att få böter om det går att knyta brottet till den som gjort det. Om man rapporterar händer dock ingenting. Det är ju en olycka och det är inte straffbart i sig att köra på ett vilt djur.