Alla vet att katter inte är som vanliga husdjur då de oftast har sin egen vilja, vilket gör att det kan bli extra svårt när det är dags att åka till veterinären. Anledningen till besöket hos djurdoktorn kan vara många, allt ifrån en vaccination till en operation.
De flesta har redan en veterinär som de brukar gå till, annars går det att söka efter en som ligger i närheten där man bor via nätet. Det finns även register över alla Sveriges veterinärer. Ibland kan man behöva åka långt till ett djursjukhus och har man ingen bil bör man snabbt hyra en eller ta ett billån för att kunna köpa sig en bil.
Tips inför besöket
Det finns några användbara tips man kan ta del av som kattägare när det är dags att besöka sin veterinär och dessa är:
1) Ha aldrig katten lös i fordonet under transporten.
2) Transportburen bör vara av en robust modell och fördelen är att det går att öppna tak och/eller framsida via en lucka. Det bästa är att ha en bur som det går att ta bort hela ovandelen på, vilket gör att katten kan stanna kvar i underdelen medans veterinären undersöker katten. Detta gör att katten blir mindre stressad. Lägg därför allt fokus på funktionaliteten inför köp av transportbur.
3) Se till att buren alltid står framme därhemma, vilket gör att det kommer att kännas naturligt för katten och gör att det blir en mysig plats istället.
4) Fixa så att transportburen blir så mysig och bekväm som möjligt för katten. För att underlätta kan man lägga in ett eget plagg som man själv har använt eller se till att kattens egen doft finns på plagget. För att få doften från katten på plagget, stryker man plagget mot kattansiktet och då följer kattens egna speciella doft med på plagget.
5) När det är dags att åka i bilen så gäller det att se till att inte buren far omkring eller skakar. Det bästa sättet är att ställa buren på golvet eller sätet (glöm inte sätta fast buren med bilbältet). Sedan är det bara att köra lugnt och stilla, se till att undvika höga samtal och sätt helst inte på hög musik. Det är en fördel om man kan prata mjukt och lugnt till katten under färden, vilket gör att den känner sig trygg.
6) Väl framme hos veterinären, se till att buröppningen är riktad mot sig och ha gärna en handduk eller filt att täcka buren med när ni sitter i väntrummet.
7) För hemresa gäller samma procedur som ditresan.
8) När ni väl är hemma, låt katten stanna kvar i transportburen en stund för att vänja sig vid att den är hemma igen. Efter en stund öppnar man buren och låter katten komma ut.
Svårare än så behöver det inte vara för att ta katten till veterinären!